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Personal Income Tax Payment under Section 41 Paragraph 

Two of the Revenue Code

Dated 15th September 2023



Question: The Revenue Department’s Order No. Di. Por.161/2023, dated 15th September 
2023. What are the Principles?

Answer: The Revenue Department’s Order  No. Di. Por. 161/2023 is an explanation of the 
legal principle according to Section 41, Paragraph 2, that a person will have a duty to pay 
personal income tax from foreign income sources. When entering the following Elements.

(1) A person has assessable income from foreign sources. In the tax year staying in Thailand 
for 180 days or more, and;

(2) That person has brought such assessable income into Thailand in that tax year or in 
subsequent tax years thereafter; Result: “If both of the about conditions are met, that person 

has a duty to include that assessable income in the calculation for personal income tax in 
the tax year when the assessable income was brought into Thailand.”

“Example: In 2023, Mr. A. stayed in Thailand for a total of 200 days. He earned income from 
renting his property abroad and deposited the money in his bank account abroad. 
Subsequently, in 2027, Mr. A. remitted the said income to his bank account in Thailand, so he 
must include this foreign-earned rental income as assessable for the calculation of his personal 
income tax in  2027 tax year.”



Question: When does the Revenue Department’s Order 
No. Di. Por.161/2023 dated 15th September 2023 come 
into effect?

Answer: Applicable to all assessable incomes irrespective 
of when they occur if they are brought into Thailand from 
1st January 2024 onwards.



Question: What is meant by Thai tax resident? 

Answer: Any person who is present in Thailand for a total of 180 days or more within 
that tax year, whether in Thailand for a single consecutive period or in Thailand for 
several non-consecutive periods regardless of the nationality or ethnicity of the person

Example: 

• Mr. A is in Thailand every day from January to December 2024 for a total of 366 days. 
Mr. A is deemed a resident of Thailand in tax year 2024.

• Miss K is in Thailand during odd months in 2024 for a total of 184 days. Ms. K is 
deemed a resident of Thailand in tax year 2024.

• Mr. C was in Thailand from January to December 2024 for a total of 179 days.  Mr. C 
is not deemed a resident of Thailand in tax year 2024.

• Mrs. D has been in Thailand continuously for a total of 250 days with the first 100 days 
being in 2024 and the last 150 days being in 2025. Therefore, Mrs. D is not deemed a 
resident of Thailand in both tax year 2024 and tax year 2025 because Mrs. D was in 
Thailand for less than 180 days in both tax years.



Question: What types of assessable income are subjected to income 
tax according to Section 41, Paragraph 2 of the Revenue Code?

Answer: Assessable income from foreign sources that will be 
subjected to income tax is assessable income as stipulated in 
Section 40 (1) to (8) of the Revenue Code. However, if the 
assessable income receives tax exemption under the law, the 
taxpayer does not have to pay taxes in Thailand such as assets 
inherited or gifts received in an amount not exceeding 20 million in 
that particular tax year.
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Question: If you use the money to buy bonds abroad and receive 
interest from holding such bonds and you later bring the principal 
and interest back to Thailand, are you required to include both the 
principal and interest in calculating personal income tax?

Answer: No, the income tax will be paid only on the interest 
portion which is deemed assessable income according to Section 
40 (4) (a) of the Revenue Code provided that the interest income is 
brought back into Thailand and such person stays in Thailand for 
more than 180 days.
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Question: If it is assessable income received before 2024 but brought 
back into Thailand in 2024, will it be subjected to taxation?

Answer: Yes, it is if the assessable income occurs in a tax year in 
which the income earner is in Thailand for 180 days or more and he or 
she brings in that assessable income into Thailand from 1st January 
2024 onwards. The income earner must include the said assessable 
income in the calculation of personal income tax in the tax year 2024 
and must submit the tax return by March 2025.
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Question: If the assessable income is received in 2023 and brought into 
Thailand in 2023,  will it be subjected to income tax?

Answer: The tax must be paid if the assessable income occurs in the tax 
year in which the income earner is in Thailand for 180 days or more and 
brings that assessable income into Thailand in 2023. The income earner 
must include the said assessable income in the calculation of personal 
income tax in the tax year 2023 and submit the tax return by March 2024.
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Question: If you are not in Thailand for 180 days or more in a tax year but you 
have assessable income from a foreign source in the said tax year, must I pay 
personal income tax when I bring that assessable income back into Thailand?

Answer: No personal income tax is required even if the assessable income is 
brought back into Thailand.  

Example: In 2028, Mr. A is in Thailand for a total of 65 days and he has assessable 
income from renting out his property abroad. By crediting the rental money into 
his bank account located abroad in the same year and transferring the said income 
into his bank account in Thailand, Mr. A did not have to pay personal income tax 
on the said rental money because he was not a resident of Thailand when the 
money was generated.
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Question: If a person lived and worked or conducts business in a foreign country 
for a long time but later returned and brought to Thailand his accumulated incomes 
earned overseas, will such a person have to pay taxes on these earnings? 

Answer: No taxes need to be paid.  This is because the said accumulated earnings 
came from assessable income that occurred in the tax year in which the person 
stayed in Thailand for less than 180 days.Example: Mrs. D. is of Thai nationality 
and has been living in China since 2007. But in 2024, Mrs. D. wants to travel back 
to live in Thailand permanently, so he brought back his accumulated earnings from 
working in China. As such, Mrs. D. is not obliged to pay any personal income tax 
on money brought into Thailand in 2024 because the said accumulated money 
comes from assessable income that occurred in the tax year in which Mrs. D. was 
not a resident of Thailand.
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Question: If assessable income brought into Thailand was already 
taxed abroad and you bring that income back to Thailand, do you 
have to pay taxes again on this assessable income and end up 
paying double taxation?

Answer: There is no double taxation in this case. If you are 
deemed a a tax resident of Thailand (staying in Thailand for  180 
days or more), the tax paid abroad can be credited against the tax 
paid in Thailand in the tax year that assessable income was 
brought into Thailand according to the provisions of the Double 
Tax Treaty to which Thailand is a contracting party. 



#11

Question: Since The Revenue Department’s Order Di. Por. No. 
161/2023 is not a law, are taxpayers required to comply with this 
Order?

Answer: Although the Order itself is not the law but is an explanation 
of Section 41, Paragraph Two of the Revenue Code, taxpayers still 
have a duty to comply with the Order.  The Revenue Department 
Order, Type P., is an order that the Director-General, in his capacity as 
a supervisor, orders the revenue officers to consider it as a practice 
guideline for advising taxpayers to comply with the law correctly.
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